Recenzija

Axion + Digex – sinergija koja obećava

Lov je hobi-tehnološki hobi. “Gadgeti”, bilo da je riječ o odjeći za vremenske prilike ili pouzdanom i preciznom oružju, sredstvima komunikacije, navigacije i transporta, optičkim i elektroničkim uređajima, ne zamjenjuju iskustvo i vještine (zapravo zahtijevaju više razmišljanja i znanja kako upravljati) , ali čine lov ugodnim, profitabilnim, odgovornim i resursima učinkovitim.

Yukon Advanced Optics Worldwide predstavio je ova dva  uređaja s markom Pulsar – digitalni noćni prizor i termički uređaj kompaktne veličine. Ovdje se ne radi o malim promjenama uređaja za serijsku proizvodnju. I Digex i Axion su prava  izdanja koja čine obećavajući lovački komplet.

PULSAR AXION Serija

Axion je sličan dvokanalnom laserskom daljinomjeru u težini, veličini i dizajnu. Uređaj se lako uklapa u standardni džep, a nudi i lijepo prianjanje. Ima tipke za upravljanje. Gumbi su raspoređeni linijski, duž optičke osi i centrirani, što omogućuje jednostavno upravljanje i desnom i lijevom rukom. Gumbi imaju karakterističan osjećaj, njihova funkcija i mjesto jasno se razlikuju dodirom. Kućište je izrađeno od legure magnezija, pa je Axion jednako hrapav koliko i lagan. Uređaj ostaje operativan čak i kad je potpuno potopljen u vodu, tako da su jake kiše, magle ili mokri snijeg Axionovi očekivani i uobičajeni radni uvjeti.

Prenosivost je vrjednija što je manje uglova koje dizajner reže da bi je postigao. Axion radi na originalnim Pulsar APS3 punjivim baterijama malih dimenzija. Potpuno napunjena baterija osigurava radno vrijeme od 4,5 sata, pa će vam pri duljem lovu dodatna baterija u džepu možda dobro doći. Potpuna zamjena baterije traje ne više od 3-4 sekunde. APS3 puni se u punjaču baterije koji može istovremeno napuniti dvije baterije. Ako nemate rezervnu mrežu, Axion može napajati 5-voltni Powerbank  putem USB priključka. U međuvremenu će se ispražnjena baterija u odjeljku za baterije također napuniti.

Axion karakterizira kratko vrijeme uključivanja. Vrijeme napajanja za rad iznosi samo 4 sekunde, kada se pojavi slika i funkcije budu dostupne. Kad netko postane dovoljno spretan, uređaj se može uključiti u džepu (definitivno se može upravljati Axionom sa povezom na očima) i podići do oka koji već prikazuje sliku. U slučajevima kratkih pauza u promatranju, zaslon može prijeći u stanje mirovanja. Zaslon se isključuje kako bi se lovcu onemogućilo da ga opazi, ali uređaj je i dalje uključen i možete se vratiti promatranju jednim dodirom gumba za buđenje.

“Slika u slici” je korisna funkcija. Omogućuje prikazivanje dodatnog okvira povećane slike središnjeg područja. Ovaj dodatni okvir zauzima 10% površine prikaza, ne zatamnjujući cijelo vidno polje. Interaktivna ljestvica za pronalazak dometa također će biti korisna za lov. Pomoći će procijeniti udaljenost do predmeta s visinom od 30 cm (zec), 70 cm (divlja svinja) i 170 cm (jelen). Promatranu sliku vizualizira osam izmjenjivih paleta boja, uključujući uobičajene “white-hot” i “black-hot”, način isticanja najtoplijih objekata crvenom bojom, “sephia”, “jednobojno crveno” itd.

 Axion termički osmatrači predstavljaju dvije linije – potpuno opremljeni Axion XM30S (objektiv F30 / 1,2, 4-16x promjenjivo zumiranje, raspon detekcije jelena od 1300 m), kao i ulazni Axion  Key XM22  (F22 / 1,2, 2-8x, 950 m) i Axion Key XM30 (F30 / 1,2, 2,5-10h, 1300 m).

Aksionove termičke senzore isporučuje Ulis. Rezolucija mikrobolometrijskog senzora za snimanje je 320×240 piksela, veličina senzora je 12 mikrona (zbog manje veličine piksela Axion nudi bolji raspon detekcije s ekvivalentnim fokusnim lećama od uređaja sa senzorima od 17 mikrona ili 25 mikrona).

Ključne specifikacije uređaja predstavljene su gore, sada vrijedi razgovarati o jedinstvenim značajkama, koje su također brojne i uključuju novine u hardveru i rezultirajuće funkcije.
Axion XM30S dolazi sa zaslonom otpornim na mraz AMOLED1024x768HD s radnom temperaturom od -25 ° C do +50 ° C. Rezultat je jasna slika s brzim odzivom, bez odgađanja čak i pri jakom mrazu.

Axion XM30S ima integrirani video snimač. Većina ljudi, bez obzira na spol, starosnu dob, bogatstvo i socijalni status, uživa u komunikaciji na društvenim medijima u odgovarajućim zajednicama, a vizualna pomagala poput fotografija i video zapisa moćno su sredstvo prijenosa. Iako priznajemo da video snimanje nije obavezno za termalni lovački osmatrač, također se slažemo da će biti manje uređaja bez njega.

“Potpuno opremljena” inačica Axion sinkronizira preko Wi-Fi-ja s iOS-ima i Android pametnim telefonima i tabletima koji pokreću vlasničku aplikaciju Stream Vision. Aplikacija se koristi za provjeru ažuriranja firmvera termičkih slika koje korisnik može preuzeti i instalirati. Funkcija ažuriranja služi i korisniku i proizvođaču – novi firmver dodaje značajke, poboljšava raspoložive funkcije, briše bugove, povećava performanse. 

 

PULSAR DIGEX Serija

 

Jednostavno je opisati i Digex i Axion u jednom članku. Uređaji su slični u funkcijama i značajkama: ugrađeno snimanje videozapisa, daljinsko ažuriranje softvera i druge pogodnosti povezivanja putem aplikacije Stream Vision, trenutno pokretanje, raspon radne temperature od -25 ° S ÷ + 50 ° C, potpuno vodootporan dizajn, stadiometrični daljinomjer.

Digex je prvi komercijalno dostupan noćni ciljnik koji je oblikovao klasični dizajn optičkih dnevnih optika, sličnost je nevjerojatna. Pored vizualne estetike, faktor optičkog ciljnika nudi i niz operativnih prednosti. Optika se montira pomoću standardnih 30 mm prstenova, izbor mogućnosti ugradnje je ogroman i pokriva najekstremnije slučajeve.

 

Objektiv s fokusom od 50 mm s omjerom otvora 1: 1,2, širokokutni okular, senzor 1280×720 i zaslon AMOLED 1024×768 proizvode takav nivo detalja koji osigurava pouzdanu identifikaciju životinja. HD rezolucija elektroničkih komponenti, noćna osjetljivost u rasponu valnih duljina 800 – 950 nm, promjenjivo zumiranje 4-16x i snažan IR iluminator osiguravaju domet detekcije od 500 metara.
Funkcija slika u slici (spomenuta u opisu Axiona) pokazuje punu snagu u tim ciljnicima: dodatni okvir koristi se za preciznost u s ciljem uvećanja, a za upravljanje poljem koristi se cijelo vidno polje.

Na većini tržišta Digexi su zastupljeni s dva modela, N450 i N455. Razlika između Digex N455 i Digex N450 je u kompletu za opskrbu – “nevidljivim” IR prijenosnim iluminatorom s valnom duljinom od 940 nm nasuprot “dalekometnom” s valnom duljinom od 850 nm. Kad se odluči za neku od izmjena, lovac je može ponovno opremiti u bilo kojem trenutku – IR iluminatori dostupni su zasebno kao pribor. Digex IR iluminator radi nezavisno od ciljnika, napajanje i upravljanje su odvojeni. Iluminator se postavlja na srednji dio Digex-ovog tijela s 30 mm brzo otpuštajućim prstenom.

Digex napaja dvije baterije. Prva je ugrađena, druga je zamjenjiva. Kad se isprazni zamjenska baterija, ciljnik se automatski prebacuje na ugrađeni. Zamjenjiva baterija mijenja se samo nekoliko sekundi, nakon čega se ciljnik prebacuje na nju. Digex je opremljen Pulsar APS2 baterijom kapaciteta 2 Ah, zamjenjivi su APS3 – isti kao što je korišten u Axionu.

Digex memorija pohranjuje 10 zamjenjivih končanica – izravne, balističke, skalabilne i fiksne dimenzije. Dio balističkih končanica mjeri se proporcionalno promjenjivom zumiranju, kao i FFP končanice dnevnih optičkih nišana – određivanje udaljenosti do cilja i prilagođavanje udaljenosti izrađuju se brzo i točno u punom rasponu povećanja. Nuliranje Digexa može se izvesti pri povećanju, dok se nagib po končanici smanjuje proporcionalno zumiranju. Kada se postigne nula s povećanjem od 16 puta, nagib je manji od 0,1 MOA – nuliranje se vrši s kirurškom preciznošću. Rezultati niliranja pohranjuju se u profil uređaja. Digex memorija sadrži do pet profila za nekoliko vrsta oružja ili streljiva. Unutar svakog profila pohranjuje se do deset točaka za podešavanje.

Digex kontrole su vrlo razumljive i lagane. “Vruće” funkcije vezane su za namjenske tipke na okularu, doslovno pri ruci. Dodatne funkcije i navigacija po izborniku vrši se pomoću kotačića koji se aktivira pritiskom i rotacijom.

1 + 1 = 3

Digex i Axion su samostalni uređaji. Izbijaju znatno iznad svih. Axion je izvrstan uređaj za otkrivanje dugog dometa, najjednostavnija modifikacija nudi gotovo kilometar observacije. Mala težina i kompaktna veličina osiguravaju da vam to ne postane teret za vrijeme dugačkih planinarenja. Linija proizvoda Axion prilično je opsežna – definitivno se može odabrati model koji odgovara vašim potrebama. Digex se odnosi na rezoluciju, naprednu funkcionalnost snimanja, otpornost na udarce, tj. Sve na donošenje ispravne odluke o pucanju. Zajedno tvore pouzdan dvojac, demonstrirajući sinergiju pametne upotrebe višestrukih tehničkih rješenja i mogućnosti za izvršavanje jednog zadatka. Dokazujući da je jedan plus jedan ponekad i više od dva.