Reportaža

FABARM – Vrhunski poluautomati i sačmarice

Talijanski proizvođač oružja Fabarm danas uživa svoje mjesto na tržištu u klasi best-buy sačmarica, pušaka kombiniranih cijevi i express pušaka (tkz. dvokuglara). Ideja Fabarmovih proizvoda je kupcu ponuditi što kvalitetnije oružje po cijenama koje su pristupačne prosječnom korisniku, a uz to ponuditi i moderna tehnološka rješenja jedinstvena na tržištu.

 

Sve Fabarm sačmarice koriste ‘TRIBORE’ patentiranu tehnologiju cijevi koja se temelji na konusnom sužavanju cijevi cijelom njezinom dužinom. U početnom dijelu cijevi je kalibar cijevi veći od nominalnog kalibra za 0,2mm (npr. 18,7mm u odnosu na nominalni kalibar 18,5mm kod kalibra 12), što omogućava manje trenje, manji maksimalni pritisak koje oružje trpi, veću postignutu brzinu sačme te manje sabijanje i deformaciju sačme u cijevi, a cijelom dužinom cijevi do čoka događa se konusno sužavanje do 0.1mm manjeg promjera od nominalnog kalibra (18.4mm za kalibar 12).

Fabarm koristi patentiranu tehnologiju hiperboličnog profila sužavanja čoka u odnosu na princip konusnog sužavanja koje koristi većina ostalih proizvođača.
Tribore tehnologija u kombinaciji sa Fabarm patentiranim čokovima omogućuje strijelcima i lovcima korištenje i čelične sačme u svim čokovima uključujući i puni čok, dok je kod ostalih proizvođača to slučaj tek do ¾ čoka.

 

Sve Fabarm sačmarice testirane su na pritiske od 1630 bara što korisniku omogućuje korištenje svih tipova semi-magnum i magnum streljiva na tržištu.  Svi modeli dolaze sa izmjenjivim unutarnjim ili vanjskim čokovima i punim setom od 5 čokova koji sadrži čokove od Cylinder (0/10) do Extreme (9/10) čoka.

Fabarm lovcima i strijelcima nudi širok izbor različitih pušaka glatkih cijevi, uključujući Field (lovačke), Sporting i Trap modele.