Reportaža, Vijesti

POSJET TVORNICI YUKON – PULSAR

SLUŽBENI POSJET TVORNICI YUKON – PULSAR VILNIUS, LITVA

 

Unatoč tmurnom i vjetrovitom danu  smo premno poletili prema glavnom gradu Litve Vilniusu. Poletili na službeni poziv firme Yukon i Pulsar čiji smo glavni zastupnici za Republiku Hrvatsku u posjet proizvodnom pogonu, te upoznavanju sa procesima izrade optičkih ciljnika koje svi posjedujemo. Put nas je poveo preko poljske Varšave te naposlijetku Vilniusa gdje smo došli sa malim zakšnjenjem zbog vremenskih neprilika koje su nas malo zadesile.

 

Sjedište Yukon-Pulsar u Vilniusu

Nakon što smo sretno sletili, smo se prijavili u hotelu i odmorili od leta . Drugi dan nakon doručka zaputili smo se prema tvornici i sjedištu firmi Yukon i Pulsar. Ljubazni djelatnici, naši poslovni suradnici su nas uveli u prostorije iz koje dolaze najbolje digitalne i termalne optike na svijetu. Nakon uvodnih riječi, pozdrava dobrodošlice krenuli smo u jedno divno putovanje pogonima gdje smo vidjeli i naučili kako se razvijaju, proizvode, sklapaju i testiraju digitalni i termalni ciljnici.Nakon što smo navukli zaštitnu opremu krenuli smo prema odjelu gdje se sklapaju uređaji Pulsar CORE, AXION I TRAIL. Uvijeti su laboratorijski. Iznad svake radne stanice su odsisni sistemi da bi se eliminirale čestice prašine i ostale čestice kako nebi došle u kontakt sa display-ima i lećama. Atmosfera je opuštena ali sa velikom dozom profesionalizma, mirnoće i fokusiranosti na posao. Mjesta pogrešci nema. Svatko ima svoje radno mjesto, zaduženja. Svaki komad opreme, alata i komponente ima svoje ime i prezime i mjesto gdje stoji. Zaustavili smo se pred testerom koji simulira razne temperaturne uvjete od +40 do -50 stupnjeva, te se ako postoje odstupanja podešavaju i dodatno kalibriraju kako bi ih doveli do savršenstva. U odjelu do proizvodne linije nalaze se kolimatori, i testeri za napon. Unutra se kalbiriraju končanice, provjeravaju naponi i testira termalne sposobnsti uređaja.

Nastavili smo dalje hodnicima tvornice i došli do odjela u kojem se događaju one najbitnije stvari. Test ciljnika i adaptera dnevnih ciljnika na maksimalni povratni trzaj od 6000 J. U tom trenutku su djelatnici pripremali test CORE termalnih adaptera na povratni trzaj. Test se radi u serijama 4×10 udara na 6000 J. Dakle 40 maksimalnih povratnih trzaja! U tom odjelu se simulira još dodatno uvjeti ekstremne topline i hladnoće te se uređaji potapaju u male bazene kako bi se provjerila vodonepropusnost uređaja.Nakon svih uspješnih testova, uređaji se odnose u susjedni odjel na kojem se laserski graviraju serijski brojevi, pozicije baterija, i nazivi uređaja. Naš put se nastavio prema odjelu gdje se sklapaju najnoviji termalni ciljnici Puslar THERMION. Procedure, uvijeti i postupci isti kao i na odjelu gdje se sklapaju CORE uređaji. Odjel je podosta veći, te smo vidjeli kako se testiraju komponente uređaja jedan po jedan, njihovi naponi i ispravnost. Kolege s druge strane provjeravaju tolerancije i dosjede THERMIONA, dok drugi rade završne radnje poput ispitivanje termalnih svojstva prije nego ih predaju na daljnje testiranje poput temperaturnih promjena i završnih kontrola napona pod opterećenjem. Nakon toga optike su otišle na test maksimalnog povratnog trzaja.

Proizvodna linija HELION uređaja

Naš put se nastavio prema test odjelu gdje se finaliziraju ciljnici. Dodatno se provjeravaju končanice na kolimatorima, te se još dodatno uštimavaju, te se testiraju izlazni naponi iluminatora i samog uređaja. Ušli smo u jednu od soba gdje je potpuni mrak te smo vidjeli i naučili kako se uštimavaju končanice i testiraju dalekozori na raznim udaljenostima kako bi se dobila što bolja slika.Nastavili smo dalje do odjela u kojem se nakon što uređaji prođu sve testove i završne kontrole pakiraju u pripadajuće kutije, zamataju u antistatične vrećice, te svaki uređaj dobija svoj set kablova, baterija i uputstava za upotrebu.

Nakon toga uređaji se pakiraju u kutije koje ide prema distributerima. Svaki distributer ima svoj ID tako da se zna točno kome ide koji uređaj i koliko. Nakon toga uređaji dolaze do nas te na kraju i  Vama dragi naši kupci te ih sa zadovoljstvom koristite. Velika nam je čast što smo bili dio ovoga, gdje smo vidjeli osobno i naučili kako se odvijaju faze sklapanja uređaja koje zastupamo i koje Vi posjedujete. Shvatili smo da je to jako odgovoran proces ali isto tako i da je process dizajniranja, projektiranja, sklapanja, testiranja samih uređaja na maksimalnom nivou, te da svoj posao shvaćaju ozbiljno svi. Od dizajnera, programera, do tehničara i onih koji te uređaje pakiraju. Prenijeli su nam znanja koja će nam uvelike pomoći prilikom Vašeg odabira samih uređaja a i prenijeli su nam znanja općenito kako bi što bolje razumjeli kako uređaji rade.

 

Proizvodna linija Pulsar Thermion termalnih ciljnika

Puni znanja, iskustva i Litavskog baltičkog zraka, zaputili smo se prema zračnoj luci i otisnuli na put kući, našoj prelijepoj domovini Hrvatskoj, te smo nastavili tamo gdje smo stali.  Ponukani novim iskustvom i znanjima koje ćemo za zadovoljstvom prenijeti nama najvažnijima a to ste Vi naši kupci, kolege lovci, poslovni partneri. Naša misija je jednostavna. Ponuditi ono najbolje od Yukona i Pulsara na obostrano zadovoljstvo. Ipak na kraju samo se lijepe stvari pamte i dijele iskustva i savjeti. Zato smo tu za Vas.

 

Do nekog slijedećeg putovanja i reportaže, srdačno Vas pozdravljamo i želimo Vam dobru kob i još lijepih iskustava sa Yukon i Pulsar digitalnom i analognom obitelji.

 

Vaša Oružarnica Zagreb

 

 

Pogledajte FOTO GALERIJU u nastavku: 

 

[metaslider id=”10418″]