Recenzija

SCHULTZ & LARSEN i Pulsar DIGEX N450 – Savršena kombinacija

 

 

Drage naše lovkinje i lovci.

Svi mi volimo lov i sve što ga veže uz njega. Čari lova, ono iščekivanje, planiranje, priroda u svom najljepšem svjetlu i mi lovci željni novih avantura. Svaki lovac drži do nekih svojih standarda i svaki lovac posjeduje lijepi komad oružja, optike, osmatrača.

U našem slučaju ovdje imamo jedan predivan karabin danskog proizvođača SCHULTZ & LARSEN kojeg smo uparili sa novitetom na našem tržištu Pulsar DIGEX N450. SCHULTZ & LARSEN poznat po svojoj dugoj tradiciji i načela da sve svoje puške izrađuju ručno koristeći samo najkvalitetnije materijale odlike su ovog proizvođača. Model o kojem danas pišemo je SCHULTZ & LARSEN VICTORY u kalibru 30-06 sa FLUTED cijevi ili po našem kanalirana cijev koja je dodatno olakšana u odnosu na klasične cijevi. Ovaj karabin uz kvalitetu samog drva odlikuje vrhunski skoro nečujni zatvarač napravljen u savršenim tolerancijama. Nadalje što ovaj karabin čini superiornim je to da sa različitim vrsta streljiva, različite gramaže odlično drži grupu pogodaka i u istoj grupi pogodaka nakon izmjene streljiva. Zanimljiva činjenica je da karabin ima minimalan povratni trzaj, što je jedna od velikih prednosti za one koji traže pušku koja je na hitac ugodna. Uz sve navedeno bitno je napomenuti kako svoj SCHULTZ & LARSEN možete uštimati na način da ste u mogućnosti podesiti silu okidanja te podesiti poziciju samog okidača. Iz prve ruke možemo reći da ovaj karabin savršeno leži u ruci i ramenu te da ima savršenu nišansku liniju.

 

Što se tiče noćne optike, odabir je bio jasan. Novitet na našem tržištu temeljen na Pulsar THERMION seriji termalnih optika, a to je Pulsar DIGEX N450. za razliku od modela popust DIGISIGHT ULTRA N455, DIGEX je napravljen  po uzoru na već spomenuti THERMION sa tubusom prmjera 30mm. Svi dobro znamo da svi proizvodi iz Pulsara a vezani su za kvalitetu i izdržljovost pa tako i DIGEX otporni su i na najjače povratne trzaje najvećih kalibara kao što su 375 H&H, 9.3×62 8×68 S i sl. tj drži trzaj do 6000 J. Pulsar DIGEX iz naše priče postavljen je na standardnu EAW piccatinny šinu te leži na nosačima vrhunskog njemačkog proizvođača INNOMOUNT. Što reći o ovome novom proizvodu na našem tržištu. Pulsar je kao što i sami znamo lider u proizvodnji i tehnologiji noćno – dnevnih uređaja za pucanje i osmatranje. Kontinuirano rade na razvoju svojih uređaja i to ne samo na temelju svog znanja nego i u suradnji sa krajnjim kupcima, zbog toga su danas Yukon i Pulsar tu gdje jesu. Proizvodi se konstatno usavršavaju i nadograđuju kao što je riječ o našem uređaju iz prezentacije. Odlika ovog ciljnika je kućište koje izgleda kao i klasični dnevni ciljnik spomenutog promjera od 30 mm. Senzor koji je mozak samog uređaja je HD CMOS rezolucije 1280×720 uparen sa HD AMOLED ekranom u rezoluciji 1024×768. Promjer same leće je 40mm,a povećanja se kreću od 4-16X. Što se tiče vidnog polja na 100m ono iznosi 29.5m što znači puno bolji pregled terena što je svakom lovcu najvažnije. Nadalje važno je napomenuti da je korištenje samog uređaja maksimalno pojednostavljeno u vidu brzog menu-a tj. koristite kotačić za kretanje svuda. Druga stvar je ta da su ikonice na ekranu malo veće što je isto veliki plus. Uređaj je relativno lagan točnije 950g što znači da nećete imati problema sa manipulacijom samog uređaja na pušci.

Što se tiče upucavanja ima apsolutno sve mogućnosti kao i Pulsar THERMION, te možete upucati na 5 različith profila i 10 udaljenosti. Dakako možete izabrati između 10 raznih vrsta končanica u 8 boja ovisno o Vašim željama a i stilu koji prakticirate. Vodootporan je te posjeduje IPX7 certifikat zaštite. Od bitnijh stavki svakako izdvajamo onu da ima Auto Shutdown opciju, da ga je moguće spojiti na Stream Vision aplikaciju. Odlika ovog uređaja je svakako slika koja je dovedena do savršenstva prvenstveno zbog toga što su rezolucije čipa i ekrana savršeno pogođene te zbog toga daju savršeno jasnu sliku. DIGEX N450 posjeduje  X850 illuminator te s time raspon detekcije ide do impresivnih 550 metara. Ono što Vas uvijek zanima je operativno vrijeme rada uređaja, Znamo dobro da uređaj koristi nove APS baterije, te ako svoj DIGEX koristite maksimalnim kapacitetom baterija će izdržati 5 sati rada bez izmjene baterije, a ukoliko imate potrebu možete bateriju vrlo lako i nečujno zamijeniti drugom dok, ukoliko umjereno koristite uređaj baterija može potrajati od 6-8 sati. Naravno možete postaviti i  Pulsarov PB8I powerbank kao eksterno napajanje pa onda duplo produžiti ekspolataciju uređaja. Garancija na sami uređaj je 3 godine što još vrijedi istaknuti.